Claes Schouten

I. Claes Schouten, tr. met NN.

Claes Schouten is mogelijk een zoon geweest van schout Garbrant Claesz. Dat is waarschijnlijk vanwege de aanwezigheid van twee stukken land in Jan Banningen weer, die eind 16e eeuw nog bekend staan als Claes Schouten meed en Claes Schouten ven, en dan in het bezit zijn van de erfgenamen van de kinderen van Claes Claesz Schouten, de kinderen van Jan Broersen en de erfgenamen van Jan Heijndricksz Peet. Uit de transportregisters wordt in 1584 verder duidelijk dat Claes en Jan verwant waren aan Guerte Claes, echtgenote van Melchior Roeloffsz. Duister blijft het rond Jacob Claesz Schouten, overleden voor 1555, die land moet hebben gehad in Vroonweer. Hij zou eveneens een zoon kunnen zijn geweest van onze Claes Schouten, maar dit wordt uit de archieven niet duidelijk. Een familierelatie met Jan Heijndricksz Peet kon evenmin worden aangetoond.

Claes Schouten was de vader van:

  1. Claes Schouten, volgt IIa.
  2. Jan Broersen, volgt IIb.
  3. Guerte Claes, tr. met Melchior Roeloffsz.

IIa.Claes Schouten, tr. met NN.

Claes Schouten was de vader van:

  1. Claes Claesz Schouten, volgt IIIa.

IIb. Jan Broerssen, overl. ca. 1554, tr. met Aecht NN, overl. na 1562.

Uit een vermelding in het jaar 1553 weten we dat Jan Broerssen een broer was van Claes Claesz Schouten. Jan was waarschijnlijk getrouwd met een zuster van Heijnrick Willemsz, wonende in het noordeinde van Assendelft op Henricx weer, aangezien Heijnrick land in dit weer huurt van Jan Broerssen.

Jan Broerssen was de vader van:

  1. Willem Jan Broerssen, volgt IIIb.
  2. Baert Jan Broerssen, eenmaal genoemd in de schepenrollen.
  3. Trijn Jan Broerssen, tr. met Baernt Rommertsz, wonende in Petten.

IIIa. Claes Claesz Schouten, woonde in de kerkbuurt op het kerkweer, tr. naar schatting ca. 1555 met Guert Sijmons, dr.v. Sijmon Heijnricxz.

De naam van de schoonvader van Claes Claesz Schouten komen we te weten dankzij een aantal verkoopakten uit het jaar 1614, wanneer erfgenamen van zijn schoonzuster Trijn Sijmons en haar man Jacob Lijclaesz bezittingen in Lijclaessen weer verkopen. Onder de erfgenamen ook Sijmon Claesz Conincxz, zoon van de overleden Claes Sijmonsz, waarvan kon worden aangetoond dat hij een kleinzoon van Sijmon Heijnricxz was. In 1586 verkopen de dochters van Claes Claesz en Guert Sijmons het ouderlijk huis aan Allert Jansz Cloussen.

Claes Claesz Schouten en Guerte Sijmons waren de ouders van:

  1. Griete Claes, tr. met Jan Joosten, zn.v. Joost Woutersz.
  2. Trijn Claes, tr. ca. 1582 met Cornelis Jan Floren.

IIIb. Willem Jan Broerssen, overl. voor 1580, woonde in de kerkbuurt, tr. met Nelle (ook genaamd Sus) Dircks, dr.v. Dirck Jacobsz en Stijn NN.

Willem en Nelle woonden vakbij de kerk. In 1584 verkoopt Nelle Dircks het huis, dat dan al een tijdje niet meer bewoond wordt, aan de in Amsterdam wonende Jan Aerntsz Houtkooper. Zij woont dan zelf inmiddels in een huisje net ten zuiden van de kerkbuurt.

Willem en Nelle waren de ouders van meerdere kinderen, waarvan bekend:

  1. Marij Willems, alias Marij Sussen.